Den här helgen har jag alltså varit i Göteborg på Framtidskonvent för Transföreningen FPES (free personality expression). Ett tjugotal transpersoner för att diskutera, spåna och planera hur föreningen ska utvecklas in i framtidens Sverige. Det här har varit samtala, äta, samtala, äta, samtala, äta konstant så mycket tid till att socialisera sig med de andra. Det känns väldigt skönt för mig att ha förankrat mig i föreningen. En längtan jag har haft sen jag gick med. De flesta av de andra hade hört om mig sen tidigare och jag hade även läst och hört om flera av dem, transpersoner som synts i media och varit pionjärer på sina områden, vilket jag också är i och med ”könsneutrala omklädningsrummet”. Det är en konstant känsla av välbehag som har fyllt mig under min vistelse på hotellet. Att vara i en samling med nästan bara transpersoner som liskom får en majoritetskänsla gentemot de andra gästerna på hotellet. Åhh alltså ni som inte är helt ensamma som minoritet i princip hela tiden kan nog inte förstå hur SKÖNT det är att vara omringad av folk av samma sort. Men eftersom transidentiten är det det enda som förenar oss så finns olika syn på till exempel: normkritik, feminism, tvåkönsnormen och även olika syn på vilken grupp transpersoner föreningen skall satsa mest på.
För inte så många år sedan var det en förening för transvestiter men nu har den breddats för att inkludera alla transpersoner och vara en röst i samhället därefter.
För mig känns det viktigt att vara med i en förening där jag kan vara med hela livet, och engagera mig på olika sätt beroende på livssituation och få hjälp när jag stöter på problem.

Då och då kommer jag i kontakt med transpersoner eller andra personer med trans-relaterade frågor som söker svar och hjälp från mig. Att då ha en föreningen med kompetens att vända sig till underlättar. Att också kunna slussa vidare personer till föreningens sociala sammanhang som finns på orter över hela landet. Önskar att jag kunde tydliggjort föreningens existens och funktion i samband med all uppmärksamhet jag fick med omklädningsrummet. Att transpersoner som kommer i kontakt med nyheten lätt ska kunna hitta vägar att komma i kontakt med andra av sin sort.

Under helgen har vi diskuterat Medlemsvärvning, vi är mycket färre medlemmar än antalet transpersoner i Sverige och än antal ”gilla-tryckningar på facebook (vilket är ca2300). Se till att få in unga och ftm (female-to-male)-personer och att få dom att trivas. Hur sprider vi information om att vi finns? Det gäller att alltid vara på plats med foldrar och informationsbord på events.

Vi har också diskuterat de politiska fokusfrågor som föreningen ska arbeta med under kommande tiden vilka är:
1.Könsneutrala personnummer (är numera övertygad att det är ett bättre system att ta bort juridiskt kön än att lägga till ett tredje)
2. Sjukvården, TS(transsexuell)-vården fungerar inte så bra och vården till ”ospecifierade könsidentiteter” ,alltså de transpersoner som behöver medicinsk vård utan att vilja ta hela paketet med könskorrigering från ett kön till ett annat, som har stora brister.
3. ”Hatbrottslagstiftningen” och ”Lagen om hets mot folkgrupp” där transpersoner inte inkluderas vilket skapar stora svårigheter att kunna anmäla de brott som begåtts mot oss där vår transidentitet har varit motiv för brottet.
4. ”Diskrimineringslagen Aktiva Åtgärder” arbetssektorn och utbildningssektorn ska arbeta med aktiva åtgärder för att förebygga diskriminerings på vissa utvalda gruder så som etnicitet, kön, ålder, sexuell läggning etc men könsidentitet saknas i dessa och det gör att en i skolan och på arbetsplatser inte kan kräva att ett sådant förebyggande arbete ska göras. Till exempel så hade det varit Södra Latins uppgift att införskaffa det könsneutrala omklädningsrummet som en aktiv åtgärd för att förebygga diskriminering på grund av könsidentitet/könsuttryck. Nu finns det ej möjlighet att ställa det kravet.
5. ”Allmänna Bemötande frågor” i punkt 4 ovan så krävs det till exempel på en arbetsplats att arbetsgivaren arbetar aktivt mot diskriminering inom företaget alltså diskriminering mellan de anställda. Men det är också viktigt de anställda utbildas i att bemöta även tredje person på ett icke-diskriminerande sätt. Alltså alla myndigheter som har kontakt med befolkningen.
Också när det gäller offentliga inrättningar så borde det kanske vara så att man ska förebygga diskriminering genom att anpassa efter funktionsnesättning och könsidentiteter etc.

Vår förening måste betona att det är frågor om mänskliga rättigheter som vi vill uppnå som inte är ett särintresse utan påverkar alla människor eftersom
FPES vision är att transpersoner ses som en del av den mänskliga mångfalden som berikar samhällslivet.

I går kväll gick jag ut på hbt-klubb med ett gäng. Hade väldigt trevligt må jag säga. Jag kände mig snygg det gjorde de andra transorna också, vi var supersnygga och ägde dansgolvet! Tre generationer: jag på 20ish, 40ish och 60ish.

 

Kommentera

Publiceras ej