Mary J Blige's nya julskiva "A Mary Christmas" är hennes första Julalbum och första album coveralbum. Detta skapar ett helt annat utgångsläge för lyssnaren. En av grundpelarna i Mary's tidigare skivor är de egenskrivna låtarna, vetskapen om att detta är Mary's egna upplevelser som en gåva och hjälp till fansen som gör samma emotionella resa som henne. I den här skivan så är alla låtar redan väl etablerade hos lyssnaren. 
 
 Det som snabbt slår mig är den maffiga produktionen av David Foster, det låter som filmmusik och många tvistade harmonier finnes att gotta sig i. Mary's nuvarande röst passar perfekt till detta. Hennes röst har förändrats mycket från skiva till skiva då hon hade topp på Love&Life-albumet 2003 då hon hade störst röstresurser uppåt och i kraftfullhet. Sedan MyLife2-albumet som släpptes 2011 så har en kunna märka av en mörkare röst hos Mary, visst, dels har hon tappat höjden vilket är naturligt med åldern, ett par år över 40, men samtidigt har hon bottnat på ett helt nytt sätt i sitt alt-register. Hon låter stabil och har en mogenhet i rösten med det funkrasp som hon alltid har haft men som nu är snyggare än någonsin tidigare. Så att lägga ett julalbum nu i karriären är perfekt timing.
 
Till min glädje använder hon sig mestadels på skivan av detta registrer. Hon går upp ibland med sin powerfullröst. Dock saknar de jag de magiska power-huvudklangs-tonerna. Men jag tror att hon har valt att hålla albumet till ett mer behagligt röstläge jämfört med tidigare hip/hop-soul-album.

Bästa spår är: 6. Rudolf med röda mulen. Storbandsarr med hiphop-stick, lite scatting hinns också med.


 
Har nu landat i Stockholm, känns som att jag har landat i mitt gamla liv och mellansel känns väldigt långt bort, ombytta roller helt enkelt. Kom hem i lördagskväll, bussen var en timme försenad med första chauförren och kom ändå fram tio minuter tidigt när vi hade bytt chaufför... (fortkörning? :S). 

Har funderat fram och tillbaka hur jag ska finansiera mina Sl-resor i stockholm, så fruktansvärt dyrt men samtidigt jobbigt att planka. Är dock för planka.nu's verksamhet, de gör ett bra jobb i kampen för allas rätt att röra sig i sin egen stad inte bara de rikas rätt. Jag valde att vandra till kyrkan för att skjuta upp det beslutet.

Åkte till Josefins 18årsfest. Järngänget återförenade (se bild)! Järngänget är ett av mina gäng som officiellt bildades den 4e novmber 2011 då jag konstaterade att jag jossan och therese verkligen var ett järngäng, och sen dess har vi hängt och haft kul. Tänk att i och med att en sätter ord på en stämning i detta fallet stämningen mellan oss tre så kan det skapas en oerhört stark gemenskap. Det finns kraft i språket! 
 


Och abropå språk så märkar jag nu hur sjukt mycket jag har saknat den glädje i språket som jag har fått uppleva under södra-tiden. Nu främst genom måns eftersom jag bor hos hen och louise i veckan. Att som när måns sa, "här, ta något varmt och härligt" och gav mig en konstig halsduk, så kunde det var något att fnissa på länge. Och liksom allmänt att konversationer och kommentarer blir så mycket roligare när en använder kraftiga, gammeldagsa eller interna ord. det här har jag haft med mig från Af-tiden också när vi började säga "förlåt" istället för "va" etc. Något annat jag märker av i stockholm är queerheten, så fort jag kom hit så liksom landar jag i min trans-roll på ett mycket mer naturligt sätt än i mellansel, inte särskilt konstigt att det är eftersom människorna och sammanhangen i stockholm har format mig, men det är så skönt när folk vet vem en är och säger "hen" osv.

Jag och Måns tänkte igår på hur kul det skulle vara att ha förberett alla morgondagens morgonförberedelser redan kvällen innan. Vi packade ner allt så ryggsäcken var klar, hängde upp jackan och ställde fram skorna och sov med kläderna på. Så på morgonen så hade vi ställt alarma kl 05:55 och då gick vi upp tog mobilen, satte på oss skor jacka och ryggsäck, gick ut ur lägenheten, låste dörren och gick ut ur trapphuset. När vi precis var utomhus slog klockan 05:56. Sjukt najs flow, att slippa hålla på så mkt på morgonen, bara gå upp och ut till tuben. Vi tränade sen på Måns kapitalistiska (men enligt hen själv lite dans-queera) träningsställe "house of shape". Påminde mkt om sats. Jag fick leka att jag var kille och sedan träna, en fick följa med en kompis gratis en gång, jag betalade förstås inte. Först var det spinning och eftersom jag inte hade några skor var jag tvungen att avbruka då mina fötter nästan började blöde, men inget depp på det, jag han ha lite genussamtal med receptionisten som glatt skulle framföra till sin chef att det efterfrågades könsnetralt omklädningrum. Sedan Core-pass som gick bättre.

Har sedan varit i norrmalmskyrkan. En smart grej för att hinna träffa alla kompisar är att luncha så bestämde träff med hanna :) hen skrev att hen hade lite bråttom och skulle plugga så jag förväntade mig en stressig snabblunch på ca 20min. Men när hanna anlände så uppstod ett sug efter att skapa en "romantisk middag för två" så fram med duken och ljusen, blomman och glittret. Vinet (saften) dracks ur glassglas och panpizzan och pastaresten åts på findukat bord mitt i körrummet i kyrkkällaren. Och romantisk pianomusik fick ljuda i bakgrunden. Fina samtal med en fin individ om livet, skola, musik och feminism. Underbart och måltid pågick i två och en halv timmen, hihi. Så nu är det snart dags att åka hem haha. Lite mobbade bilder, men det var oerhört mysigt!

Jag älskar verkligen romantiska måltider. Började med att Anna G's familj fixade till oss lite smått och gott typ en kväll när jag var ledsen och skulle sova oss henne och det blev så emotionellt. Sedan hade jag och Måns i söndags en skräck-romantisk-halloween-middag med skräckmusik i bakgrunden. Samt att måns stod och lagade något läskigt i någon gammeldags kastrull och det blev ett moment. 
 
 
Vi är nu i full gång med att spela in vår musikvideo med Gospellinjen :) Första gången jag spelar in en seriös video. Lär mig mycket om vinklar, film-teknik och ljussättning. Vi gör detta helt på egen hand och som tur är har vi några i gruppen som har en del erfarenhet men främst är det hela gruppans dynamik och kreativitet som skapar det goda resultatet. FIlmen ska liksom demon skickas runt i pr-syfte men är taggad att få visa den för er också. Åh hade jag haft rätt förutsättningar skulle jag transat upp mig rejält men det är inte så lätt när vi samlas 07:30 på morgonen för att uttnyttja dagens alla timmer. Har aldrig tagit mig upp till frukosten förns denna vecka. Går alltid upp till fikat som är kl09:40 (och består av samma föda som frukosten). Just det är en stor likhet med Sjövikslivet, som ju då är en folkhögskola. Att vi bor i samma typer av rum, alltid missar frukosten och har allmänt gött (hehe) häng mest hela tiden.
  Idag filmade vi vid vattnet och det är så fantastiskt vackert, en naturupplevelse genom själ och kropp om ej kan finnas i Sthlm. Jag fick agera paraply-hållare så inte regnet nådde filmkameran, en rolig uppgift som jag nu kan skriva in i cv:t.  

Abropå stil så känner jag att börjar närma mig den lite grann nu. Svart, tajt, africa, klackar är nog några av mina huvudingredienser. Som tur är har jag min butchbabe felicia som ska ut och shoppa med mig efter lovet. Om jag inte hinner fixa allt i sthlm vill säga. Åh, höstlovet asså. Jag kommer hem på lördag kl18. Vill hinna med så mycket... men samtidigt inte boka upp alla dagar. Aja ska få bo hos Måns och Louise i Hässelby och det känns väldigt fint och fröjdigt. Jag kommer nog alltid ha ett par goda vänner i Hässelby enligt tradition. Vi får bara reda ut allt med pengar och mat så att inget "ofräscht party" uppstår.